Ljubke tortice na palčkah
Ljubke slaščice, oblite s čokolado, ki jih ponudimo kot lizike, so pravi užitek tako za oči kot za brbončice!
Otroci se jih razveselijo, ker imajo tako smešne drobne obraze, zato bodo na rojstnodnevni zabavi glavna stvar.
Kot svetuje Stéphanie Bulteau, avtorica knjige Tortice na palčkah, so imenitne tudi za ustvarjalno delavnico, saj mali sladkosnedneži z navdušenjem ustvarjajo tortice, ki se jim nihče ne more upreti.
Žametno rožnate tortice na palčkah
Čas priprave: 40 minut
Peka in obdelava: 30 do 35 minut
Hlajenje: 3 h
Število tortic: 28
1 veliko jajce
150 ml pinjenca
120 g kremnega sira (npr. Philadelphia®)
150 g moke
150 g sladkorja
300 g bele čokolade
½ žličke sode bikarbone
1 zravnana žlica grenkega kakava (brez sladkorja)
½ žličke tekočega vaniljevega izvlečka
1 steklenička rdečega živilskega barvila
1 žlička belega kisa
50 ml + 3 žličke olja nevtralnega okusa
½ žličke soli
maslo za maščenje modla
28 palčk za lizike
Za okrasitev
bele in pisane drobne kroglice
Pečico segrejemo na 180 °C. Jajce stepemo z metlico, nato mu primešamo 50 ml olja, pinjenec, kis, vaniljev izvleček in barvilo. Zmešamo moko, sladkor, kakav, sol in sodo bikarbono. Na sredini zmesi naredimo vdolbinico in vanjo prelijemo rdečo mešanico. Krožno mešamo z metlico od sredine proti robu, nato pa močno stepamo, da nastane gladka in enovita zmes.
Prelijemo jo v rahlo z maslom namaščen model z visokim robom in premerom 20 cm ter pečemo 25 do 30 minut. Če v kolač zabodemo nož, mora rezilo, ko ga izvlečemo, ostati suho, brez ostankov testa. Pecivo vzamemo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladi.
Kolač nadrobimo s prsti. Dodamo kremni sir in gnetemo z roko, dokler ne nastane gladka zmes. Med dlanmi oblikujemo 28 enakomernih kroglic, velikih kot oreh, in jih zložimo na pladenj, obložen s papirjem za peko. Za 1 uro jih damo v hladilnik.
V visoki in ozki posodici za kuhanje nad soparo stopimo čokolado s 3 žličkami olja. Vanjo pomočimo en konec palčk za lizike, jih potisnemo v kroglice in pustimo 5 minut, da se sprimejo.
Kroglice potopimo v čokolado, da so z njo oblite (čokolada mora ostati ves čas nad soparo). Narahlo potolčemo po vsaki palčki, da odvečni obliv povsem odteče, obilno jih potresemo z okrasnimi kroglicami, tako da jih povsem prekrijejo (nekatere tortice posujemo z belimi, druge pa s pisanimi kroglicami), in palčke zapičimo v podstavek. Pred postrežbo jih damo za 2 uri v hladilnik.
Nasvet
Če nimamo pinjenca, zmešamo 75 g tekočega jogurta in 75 ml polposnetega mleka.
Brownieji na palčki
Čas priprave: 40 minut
Peka in obdelava: 20 do 22 minut
Hlajenje: 2 h
Počivanje: 3 h
Število tortic: 24
2 jajci
170 g masla
60 g moke
100 g sladkorja
300 g temne čokolade
70 g pekanov
2 ščepca soli
24 palčk za lizike
Za okrasitev
miniaturni rdeči, beli in rožnati sladkorni srčki
Nad soparo stopimo 100 g čokolade s 150 g masla. Močno stepamo jajci in sladkor v prahu. Primešamo stopljeno čokolado z maslom, nato presejano moko, ščepec soli, grobo nasekljane pekane in zmešamo po vsaki dodani sestavini posebej.
Pečico segrejemo na 180 °C. Zmes vlijemo v model z visokim robom in premerom 20 cm, ki smo mu dno prekrili s papirjem za peko. Damo ga pečico za 10 do 12 minut. Spremljamo, kako se peče, brownie mora namreč v sredini ostati sočen. Ko ga vzamemo iz pečice, ga pustimo v pekaču, dokler se popolnoma ne ohladi.
Kolač nadrobimo in potem gnetemo med prsti, da dobimo enovito zmes (še čisto mehka sredica bo vezivo za bolj pečene robove). Med dlanmi oblikujemo 24 lepo okroglih kroglic, velikih kot oreh, in jih zložimo na pladenj, prekrit s papirjem za peko. Za 2 uri jih damo v hladilnik.
V visoki, ozki posodici za kuhanje nad soparo stopimo 200 g čokolade s 50 g masla in ščepcem soli. Vanjo pomočimo en konec palčk za lizike, nato jih potisnemo v kroglice in pustimo 5 minut, da se sprimejo.
Kroglice potopimo v čokolado (ta naj ostane ves čas nad soparo), da so lepo oblite. Narahlo potolčemo po vsaki palčki, da odvečna čokolada povsem odteče, potresemo jih z nekaj sladkornimi srčki in zapičimo v podstavek. Preden si jih privoščimo, jih damo za 3 ure na hladno.
Nasvet
Pekane lahko nadomestimo z mandlji, lešniki, pistacijami, indijskimi oreščki ali celo s koščki suhega sadja (figami, rozinami ali brusnicami).
Bananini mucke in levi na palčkah
Čas priprave: 1 h
Peka in obdelava: 1 h
Hlajenje: 4 h 05 minut
Zamrzovanje: 10 minut
Število tortic: 26
380 g olupljenih banan (5 do 6 banan)
1 žlica limoninega soka
1 veliko jajce
20 g crème frâiche
170 g moke
½ zavitka pecilnega praška
180 g rjavega sladkorja
1 zavitek vaniljevega sladkorja
150 g bele čokolade
150 g mlečne čokolade
100 ml + 3 žličke nevtralnega olja
ščepec soli
maslo in moka za maščenje modla
26 palčk za lizike
Za okrasitev
kapljice temne čokolade,
čokoladna kavna zrna,
pisalo za živila,
beli sladkorni srčki
Pečico segrejemo na 180 °C. Stepeno jajce zmešamo s 100 ml olja in 230 g zmečkanih banan. Dodamo 150 g rjavega sladkorja, sol, presejano moko s pecilnim praškom in samo zmešamo, testa ne gnetemo. Stresemo ga v z maslom namaščen in pomokan model za torte (25 × 11 cm) in pečemo 50 do 55 minut. Ko ga vzamemo ven, pustimo, da se popolnoma ohladi.
Robove peciva obrežemo, da nam ostane samo 550 g rahlega kolača, ki ga zdrobimo s prsti. V mešalniku zmeljemo 150 g banan z limoninim sokom, vaniljevim sladkorjem, s 30 g rjavega sladkorja in smetano. Zmešamo drobtine in nastalo bananino vezivo, nato vse gnetemo s prsti, da nastane enovita zmes. Med dlanmi oblikujemo 26 lepo okroglih kroglic, velikih kot oreh, jih zložimo na papir za peko in damo za 1 uro v hladilnik.
V ozki visoki posodici zmešamo obe vrsti čokolade s 3 žličkami olja in damo nad soparo, da se čokolada stopi. Vanjo pomakamo en konec (1 cm) palčk za lizike, jih potisnemo v kroglice in damo še za 5 minut v hladilnik.
Z žličko nakapljamo zelo majhne kupčke čokoladnega obliva na papir za peko, tako da dobijo obliko zelo majhnih koničastih in sploščenih kapljic (to so muckina ušesa). Za 10 minut jih damo v zamrzovalnik.
Kroglice potopimo v glazuro, da jih povsem prekrije (preliv medtem pustimo nad soparo). Narahlo potolčemo po vsaki palčki, da odvečni čokoladni preliv povsem odteče, in jih zapičimo v podstavek.
V vsako kroglico, ki bo muckina glava, zapičimo po dve zašiljeni ušesi in za smrček prilepimo sladkorni srček. Za leve pritrdimo čokoladne kapljice okrog in okrog kroglice, da nastane griva, za smrček pa pritrdimo čokoladno kavno zrno. Damo jih za 3 ure v hladilnik, nato pa s pisalom za živila narišemo levom in muckam oči, brke in gobčke.
Nasvet
Najprej naredite mucke (glazuro, ušesa in nos), nato pa leve (preliv, grive in nos), tako da »lepimo« ali pritrjujemo okraske sproti, preden se glazura posuši.
V zbirki so priročne knjižice s 30 recepti in ravno toliko čudovitimi fotografijami.